Význam kyseliny listové pro plodnost

By : | Komentáře nejsou povoleny | On : Červenec 6, 2014 | Category : Uncategorized

Kyselina listová (acidum folicum)

Kyselina listová patří mezi vitaminy skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě. Někdy je označována jako vitamin B9 nebo folacin. Kyselina listová je důležitým prvkem při krvetvorbě, spolu s vitamínem B12 a železem se podílí na tvorbě červených krvinek. Důležitovu roli hraje při přeměně homocysteinu ( jeho zvýšená hladina v krvi je spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění) na neškodný methionin.

Prevence vývojových vad

Zásadní význam má ale kyselina listová při plánování těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

Dostatečný přísun kyseliny listové v období plánování těhotenství a v období prvního trimestru snižuje riziko vzniku vrozeného defektu neurální trubice (vývojové vady míchy a mozku) až o 70%, snižuje významně výskyt vývojových vad močového a srdečně-cévního systému, defektů končetin a malformací trávícího ústrojí plodu.

U dítěte se začínají tvořit orgány zhruba 17 dnů po oplodnění, což je pouze pár dnů poté, co žena může zjistit, že je těhotná. Mozek a mícha procházejí zásadní etapou vývoje v průběhu prvních šesti týdnů těhotenství. Proto je užívání kyseliny listové doporučeno již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním.

Doporučený denní příjem kyseliny listové v období plánování těhotenství je 400µg. V prvním trimestru těhotenství potom 600µg.

Aby byl zachován co nejvyšší obsah kyseliny listové v potravinách, neměly by být dlouhodobě skladované a vystavované vysokým teplotám. Ztráty kyseliny listové při vaření mohou dosahovat 50-70%. Zelenina by proto měla být konzumována syrová nebo jen lehce spařená.

Lidský organismus není schopen vstřebat a využít všechnu kyselinu listovou z potravy, ale zhruba jen polovinu přijaté dávky. Proto je doporučováno užívat kyselinu listovou v potravních doplňcích, kde je její vstřebatelnost až 100%.

Zdroje kyseliny listové:

  • Listová zelenina jako ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí.
  • Zelenina jako špenát, květák, brokolice, chřest, zelí, kapusta, růžičková kapusta, fazolové lusky, zelený hrášek, dýně, okurky, červená řepa, rajčata.
  • Ovoce jako avokádo, mango, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt.
  • Hovězí játra, kvasnice.
  • Vlašské a pistáciové ořechy.
  • Celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky.
  • Nadbytečná kyselina listová odchází rozpuštěná v moči z těla ven. Doporučená horní hranice pro užívání je 1000 µg denně. Vyšší dávkování může u citlivých jedinců způsobit žaludeční obtíže, průjem, kožní vyrážky či klasickou „kopřivkovou“ reakci.

Článek je převzatý z portálu podpora-plodnosti.cz.

Share This Post!
TOPlist