Pečený losos se salátem z bulguru

2014-07-05

Ingredience:

  • filet z lososa
  • 1 hrnek bulguru
  • 1/2 salátvé okurky
  • 2 rajčata
  • 1 cibulka
  • 1 paprika
  • zelené olivy
  • Na dochucení salátu:

  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř a koření dle chuti (např. italské bylinky v mlýnku)
  • Postup přípravy:

    Filet lososa pokapeme olivovým olejem, osolíme, vložíme do zapékací mísy a dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C po dobu asi 20 minut (dle velikosti porce).

    Bulgur propláchneme a dáme vařit do osolené vody ( na 1 hrnek bulguru asi 2 hrnky vody ). Vaříme zhruba 10 minut, poté přebytečnou vodu slijeme a bulgur necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme zeleninu, vsypeme do mísy k bulguru, dochutíme kořením, octem a olejem a promícháme. Podáváme s upečeným filetem z lososa.

    Proč podporuje plodnost:

    Losos je výborným zdrojem omega – 3 mastných kyselin. Dostatečný příjem omega – 3 je důležitý pro hormonální rovnováhu, zvyšuje prokrvení dělohy a podporuje růst děložní sliznice, přispívá k lepší kvalitě cervikálního hlenu, působí protizánětlivě a má pozitivní vliv na kvalitu spermatu.

    Bulgur má nízký glykemický index, je lehce stravitelný a nenadýmá. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Je zdrojem vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku.

    Druh:
    TOPlist